STYR PÅ KLIMAET – 20 LØSNINGER

Danske folkeskoleelever får klima på plakaten.
40.000 plakater om 20 klimaløsninger er på vej til 666.666 skoleelever.

Klimaet kommer igen i fokus dette efterår, og nu får danske skoleelever lejlighed til at se og diskutere nogle af de mange løsninger,som lande, virksomheder og organisationer verden over forsøger at bremse klimaforandringerne med.

Det sker ved hjælp af et nyt koncept, hvor hver eneste folke- og privatskole i Danmark får tilsendt en udstilling i løbet af de nærmeste dage. I alt får skolerne tilsendt 40.000 plakater med fokus på klimaløsninger i sæt med 21 plakater til hver skole.

Her er en helt ny højteknologisk by i ørkenen, et fly der flyver på solens energi og nye former for brændstoffer. Men også lavteknologiske løsninger som simple sollamper, flydende haver og mangrover som beskytter mod klimaforandringerne.

Life Exhibitions arbejder normalt med store udendørs fotoudstillinger i ind- og udland – som oftest placeret i helt centrale byrum. Denne gang er tilgangen omvendt: I stedet for at lade publikum komme til udstillingen, kommer udstillingen til publikum og bliver altså sendt direkte til skolerne.

”Det er vores håb, at historierne vil inspirere eleverne (og lærerne) til at ville lære mere om klimaforandringer og om det, vi alle kan gøre for at tage hånd om fremtiden,” siger Stine Trier Norden og Søren Rud, der står bag Life Exhibitions.

”Den høje kvalitet af billeder og journalistiske historier, baseret på et videnskabeligt grundlag, gør projektet meget visuelt appellerende og samtidig yderst relevant i dette efterår, hvor klimaforandringer igen er højt på dagsordenen i danske medier,” tilføjer de.

Plakatudstillingen udsendes netop nu, da der i den kommende tid er ekstra fokus på klimaforandringerne. FN’s Klimapanel, IPCC, mødes fra den 27. oktober i København med en lang række forskere og politikere fra hele verden for at færdiggøre og vedtage panelets 5. hovedrapport. Samtidig diskuterer EU, hvad målene for udledning af CO2 skal være i 2030, og om godt en måned er der COP20 i Peru.

Life Exhibitions har i mange år arbejdet med udstillinger om klima, miljø og bæredygtighed, og firmaets oplevelse er, at meget af den medieomtale, der er af klimaforandringer, ofte fokuserer mere på farerne end på, at der rent faktisk findes en lang række løsninger, der allerede nu fungerer, eller som er ved at blive udviklet rundt omkring i verden.

”Vi har ofte oplevet, at medieomtale gør mange – ikke mindst børn – forskrækkede og bange, og i værste fald handlingslammede. Det ønsker vi at imødekomme ved at lave denne udstilling, som viser 20 løsninger, som alle gavner Jordens klima, nogen store andre små projekter, men alle håber vi på en eller anden måde kan inspirere eleverne til selv at tænke videre, og måske begynde at kigge på klimaløsninger i deres eget daglige miljø,” siger Stine Trier Norden og Søren Rud.

Potentielt rammer udstillingen 666.666 elever i de danske skoler foruden lærere og andre besøgende på skolerne.
I samarbejde med folkeskolelærer Andreas Bech, er der udarbejdet et undervisningsmateriale til projektet. Skolerne har yderligere mulighed for at få besøg af en storyteller fra udviklingsorganisationen CARE Danmark, som fortæller levende historier om hvordan klimaet rammer verdens fattigste. Men også om hvordan selv de fattige forsøger at finde løsninger på klimaets udfordringer.

Teksterne er udarbejdet af Poul Arnedal (journalist og forfatter) og Michael Helt Knudsen (adjunkt, Ph.d., Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet) og projektet – og flere af billederne – er skabt i Life Exhibitions af Stine Trier Norden og Søren Rud og med hjælp fra Getty Images.

Life Exhibitions har tidligere skabt succesudstillingerne ”Jorden set fra Himmelen”, klimaudstillingen ”100 Steder at huske før de forsvinder”, ”Wild Wonders of Europe” og er netop nu aktuelle med udstillingen ”Københavnergrøn”, der kan ses på Højbro Plads i København frem til den 2. november. Life Exhibitions har igennem de seneste 15 år arrangeret mere end 30 udstillinger i 25 byer i 11 lande i Europa.

Styr på Klimaet er finansieret af DANIDA, Lærerstandens Brandforsikring og CARE Danmark.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.